AF REHAB - REHABILITAČNÉ A VZDELÁVACIE CENTRUM BRATISLAVA

recepcia@afrehab.sk | +421 948 446 652  

Potreba preventívnych kontrol u detí vo veku 8 – 12 týždňov

Práci s deťmi sa venujem už dlhé roky a veľmi často sa v ambulancii stretávam s rodičmi, ktorí posielame na rehabilitáciu so svojim dieťatkom alebo prichádzajú sami od seba. Žiaľ, niekedy už je za päť dvanásť alebo aj päť minút po dvanástej. No a vtedy prichádza tá istá otázka. "Prečo nám to nikto nepovedal? Veď chodíme na kontroly a nikto nám nič také nenaznačil." Na ich otázku, častokrát nemám odpoveď a, keď mám, nie je vhodné ju povedať.

Venujme sa, ale tomu, čo je pre nás dôležité, a to sú preventívne kontroly detí vo veku 8 – 12 týždňov života. Mamičky by si sami mali vyhľadať terapeuta Vojtovej metódy, objednať sa a nechať si svoje dieťatko preventívne skontrolovať či jeho vývin je fyziologický alebo má nejaké odchýlky. Čo tie odchýlky môžu znamenať pre vývin dieťaťa a, ako ich riešiť? Neviete, kde terapeuta Vojtovej metódy nájsť? Špecialisti na Vojtovu metódu sú združovaný v medzinárodnej spoločnosti pre Vojtovu metódu ( IVG ) a v Českej pobočke ( RL – Coprus ). Takže na webe rl-corpsu.cz si viete vyhľadať vášho najbližšieho terapeuta vo svojom okolí.

Prečo ísť na preventívnu kontrolu?

Aby sme predišli možným vývinovým odchýlkam a následným ťažkostiam s pohybom dieťaťa. Je dokázané, že akýkoľvek nefyziologický pôrod sa rovná tomu, že dieťa je ohrozené skoliózou. Takisto dieťa, ktoré neštvornožkuje je automaticky skoliotik. Je dôležité, aby aj deti, ktoré sú predčasne narodené boli preventívne zaradené do terapie. Vaše dieťatko po pôrode môže napríklad preferovať rotáciu hlavičky do jednej strany. Do 4 týždňa je to fyziologické, ale potom už je to problém. Vzniká z toho šikmý krk a následne v 3 mesiaci torticollis. Sprievodným prejavom je zležaná hlavička, asymetria tváre a v priebehu ďalšieho vývinu sa to môže prejaviť ťažkosťami s otáčaním sa z chrbta na bruško alebo vynechaním štvornožkovania. No a v staršom veku to môže mať za následok vznik zlého držania tela a následne skoliózy. Samozrejme spomínam tie ľahšie formy rôznych diagnóz. Netreba, ale zabúdať aj na hypertonické alebo hypotonické deti, ktoré sú najskôr zaradené do terapie pod názvom centrálna koordinačná porucha a následne po roku dostávajú diagnózu DMO ( detská mozgová obrna ). Vždy vravím rodičom, že je omnoho jednoduchšie to v takto malom veku zacvičiť a odstrániť pomocou Vojtovej metódy, ako potom celý život cvičiť a snažiť sa minimalizovať následky skoliózy.

Zrekapitulujme si, kedy je vhodné prísť.

Ideálna preventívna kontrola je vo veku 8 – 12 týždňov. Navyše ak má dieťa jeden z nasledujúcich príznakov, neváhajte ani minútu a objednajte sa. Ak je vaše dieťa nekľudné, abnormálne plače, má úklon a záklon hlavy, výrazne oslabené brušné svaly, odstávajúce dolné rebrá, má brušnú diastázu, je nestabilné na bruchu, má ťažkosti s prijímaním potravy, často zvracia alebo prehnane slintá, je dobré sa objednať hneď.

Ako prebieha také vyšetrenie?

Na začiatok je dôležité sa porozprávať o tehotenstve, pôrode, vývine dieťaťa a tiež, čo všetko podľa rodičov už dokáže. Následne terapeut pozoruje dieťa a jeho prirodzený pohyb. Vždy v polohe na chrbte a následne v polohe na bruchu. Ako ďalšie je treba vyšetriť primitívne reflexy, ktoré sú špecifické pre daný vek a v inom sa napríklad už nemôžu objavovať. No a, ako posledné sa vyšetrujú polohové testy.

Našli ste sa v článku a niečo sa vám nepozdáva na vašom dieťatku?

Objednajte sa na preventívnu kontrolu a dostanete odpoveď či je všetko v poriadku alebo sa niečo začína diať, čo nie je normálne vo vývine.

 


Naši partneri

Spiral Stabilization
AŠK Slávia Trnava
P+P Partner

AF REHAB, s.r.o., Račianska 66, Bratislava
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel.: +421 948 446 652

© 2020 AF REHAB, s.r.o. | Rehabilitačné centrum Bratislava | Ochrana osobných údajov | Pravidlá súťaží